Subaru chystá novú Imprezu aj pre Európu

Autor: miloxko / Dátum: 11.07.2017

Rok po predstavení v USA mieri piata generácia Imprezy aj na európsky trh.

Premiéra je naplánovaná na jesenný autosalón vo Frankfurte. Medzitým už nová Impreza stihla vo svete získať viaceré ocenenia, napríklad Japonské auto roka 2016. V USA jej kokpit zaradili medzi desiatku najlepších interiérov.

Subaru sľubuje osvedčenú technológiu permanentnej štvorkolky s benzínovým alebo dieslovým motorom boxer a tiež bohatú výbavu. Novinkou je asistenčný systém EyeSight, známy z väčších modelov značky. Sleduje značky aj jazdné pruhy a v prípade rizika kolízie aktivuje núdzové brzdenie.

Súčasťou výbavy bude aj systém Starlink podobný OnStaru známeho z nových Oplov. Komunikačný systém neslúži iba na núdzové volanie v prípade havárie, ale aj ako asistent na cestách, ktorý pomôže vyhľadať cieľovú destináciu alebo na diaľku diagnostikuje technický stav auta.

Každá Impreza bude mať 6,5-palcovú dotykovú obrazovku s plnou smartfónovou konektivitou a nebude chýbať ani prémiový audiosystém Harman Kardon. Ťažisko novej Imprezy sa znížilo o 5 milimetrov a rázvor narástol o 25 milimetrov, čo má posádke zaručiť ešte komfortnejšiu jazdu.

Podľa britského Auto Expressu sa v Európe zrejme neobjavia všetky tri karosárske verzie. Zatiaľ to vyzerá iba na päťdverový hatchback, čo zrejme fanúšikov sedanu veľmi nepoteší. Subaru sa totiž rozhodlo konkurovať v Európe úspešnému Golfu a Focusu.

Zabojovať o dobrú pozíciu v preplnenom kompaktnom segmente ale nebude pre Imprezu jednoduché. Impreza predošlej generácie sa v súčasnosti ponúka v Európe iba v niektorých krajinách. Slovenský trh sa musí uspokojiť s jej derivátmi v podobe crossoveru XV a rýchlym sedanom WRX STI.

Článok bol prebratý z auto.sme.sk