10 dôvodov, prečo práve SUBARU

Autor: Farci555 / Dátum: 30.11.2017

Prečo si kúpiť Subaru? Aké výhody so sebou prináša?

1. SKÚSENOSTI VÝROBCU

Fuji Heavy Industries vyrába Subaru už 60 rokov

Automobily Subaru vyrába významný japonský priemyselný koncern Fuji Heavy Industries. Okrem automobilovej divízie má silnú divíziu letectva, ktorá sa už desaťročia zameriava na výrobu lietadiel, vrtuľníkov, ich súčastí i high-tech materiálov pre letecký priemysel. Veľkou výhodou je aplikácia skúseností z letectva do produkcie automobilov – či už z hľadiska bezpečnosti, materiálov, technológií alebo dôrazu na absolútnu kvalitu. Letecká divízia Aerospace Company vyrába centrálne sekcie trupu pre dopravné Boeingy 767, 777 a 787, pre výcvikové a bezpilotné lietadlá pre japonské ozbrojené sily, bojové vrtuľníky AH-64D Apache a privátne biznis jety. Ďalšou divíziou je priemyselná, zameraná na výrobu priemyselných strojov, motorov, generátorov a čerpadiel. Koncern FHI vznikol na základoch leteckej spoločnosti Nakajima Aircraft Company, založenej v roku 1918. Celosvetovo uznávaný priemyselný koncern charakterizuje prémiová japonská kvalita výroby, spoľahlivosť produktov a každoročný rast produkcie a predaja. To platí aj pre značku Subaru.

2. UNIKÁTNA TECHNOLÓGIA SUBARU

Špecialista na pohon 4x4 a Boxer motor

Kľúčovými technológiami Subaru sú symetrický pohon všetkých kolies a motory Boxer. Tzv. ploché motory s protibežnými piestami využíva v sériovej automobilovej výrobe okrem Subaru iba značka Porsche. Ich konštrukčnou výhodou je kultúra chodu a nižšie vibrácie oproti radovými motorom, pričom ich uloženie do vozidla umožňuje výrazne znížiť jeho ťažisko, čo zlepšuje jazdné vlastnosti. Subaru už vyrobilo viac ako 15 miliónov Boxer motorov, pričom technológiu Boxer použilo aj pri dieselovom motore z vlastného vývoja. Subaru je v súčasnosti najväčším výrobcom vozidiel s pohonom 4x4 na svete. Od roku 1972 už z jeho výrobných liniek zišlo viac ako 14 miliónov áut s AWD, pohon 4x4 majú všetky Subaru, aktuálne predávané na Slovensku. Subaru používa systém symetrického AWD, umiestneného spolu s motorom a prevodovkou v osi vozidla, čo umožňuje dosiahnuť ideálne rozloženie hmotnosti. Podľa typu vozidla a použitej prevodovky využíva Subaru štyri technológie AWD, pričom na rozdiel od iných značiek ide vždy o permanentný, teda stály pohon všetkých kolies.

3. BEZPEČNOSŤ NA PRVOM MIESTE

Všetky vozidlá otestované v crash testoch EURO NCAP s najvyšším hodnotením – piatimi hviezdičkami

Vzhľadom na skúsenosti z leteckej divízie má Subaru zadefinované štyri princípy bezpečnosti: primárnu, aktívnu, pasívnu a preventívnu. Aktívna pomáha predchádzať nehodám a zahŕňa stabilizačný systém VDC (už roky štandard vo všetkých Subaru), symetrický pohon všetkých kolies, vynikajúce jazdné vlastnosti a ovládateľnosť. Pasívna chráni posádku pri nehode, pričom jej základom je unikátny prstencový rám, ktorý ako oceľová klietka s extrémnou pevnosťou drží pasažierov v bezpečí. Pomáha jej v tom aj konštrukcia deformačných zón a zasunutie plochého Boxer motora pod podvozok. Samozrejmosťou je batéria siedmich airbagov. Subaru už od roku 1989 myslí aj na preventívnu bezpečnosť a vyvíja asistenčný bezpečnostný systém EyeSight, ktorého najnovšia, tretia generácia prišla v roku 2015 na Slovensko. Unikátny EyeSight sníma dopravnú situáciu dvojicou farebných stereo kamier a pomáha predchádzať nehodám aktívnym brzdením alebo asistenciou pri brzdení. Takisto dokáže vodičovi asistovať pri krízovom vyhýbacom manévri. Subaru je jedinečné svojou primárnou bezpečnosťou. Vzájomná pozícia sedadla vodiča a presklenia každého Subaru je vždy taká, aby vodič videl všetky objekty s výškou 1 meter. To umožňuje vždy zbadať napríklad dieťa, nachádzajúce sa v blízkosti auta. Komfortné sedenie znižuje únavu, no vždy zaručuje ideálnu vodičskú pozíciu. Tieto a množstvo ďalších drobností tvorí mozaiku filozofie ALLAROUND SAFETY, ktorá umožnila všetkým Subaru získať maximálne hodnotenia bezpečnosti v Európe, ale i v USA či v Japonsku.

4. ATRAKTÍVNE MODELY

Všestrannosť a výnimočné jazdné vlastnosti

Subaru dokázalo skombinovať všestrannosť a vynikajúce úžitkové vlastnosti s prémiovou kvalitou a vypracovaním, a navyše s ultimatívnymi jazdnými vlastnosťami. Značka je špecialistom na SUV, v roku 1995 sa uvedením modelu Outback postarala o zrodenie dnes takej populárnej kategórie crossoverov. Aktuálne má v portfóliu už štvrtú generáciu populárneho SUV Forester a piatu generáciu veľkého crossoveru Outback. Úspech priniesla aj novinka, kompaktný crossover Subaru XV. Najnovší prírastok do rodiny Subaru je sports tourer Levorg, vyvinutý na športových základoch WRX STI, prináša nové technológie vrátane najnovších typov prepĺňaných boxer motorov s priamym vstrekovaním paliva. Vysoký výkon sa podarilo skombinovať s extrémne nízkou spotrebou paliva, ale aj s výbornou variabilitou a úžitkovými parametrami karosérie kombi. Subaru sa v automobilovej i leteckej technike spolieha na vlastný technický vývoj. Dlhodobé skúsenosti z výskumu, silné vývojové tímy a aplikácia najnovších technológií umožňujú značke prichádzať s novinkami s preverenou spoľahlivosťou: či už ide o motory, špičkové manuálne i automatické prevodovky Lineartronic, do dokonalosti vyladené podvozky alebo elektronické asistenčné systémy.

5. KVALITNÁ SIEŤ PREDAJNÍ A SERVISOV

Individuálny prístup k vašim potrebám

So zdokonaľovaním svojich modelov vylepšuje Subaru i svoju predajnú a servisnú sieť. Dílerská organizácia na Slovensku v súčasnosti pozostáva z ôsmich autorizovaných predajcov, regionálne rozmiestnených tak, aby rovnomerne pokrývali územie krajiny. V showroomoch značky nájdu klienti nielen vystavené jednotlivé modely, ktoré si môžu vyskúšať na testovacej jazde, ale najmä vyškolených a vzdelaných predajcov so srdcom bijúcim pre značku. Vo väčšine dílerstiev často stretnete priamo ich majiteľov s dlhoročnými skúsenosťami za volantom automobilov Subaru, často aj na pretekárskych tratiach či v iných extrémnych podmienkach. Produkty značky pozná do detailov každý z predajcov, bonusom je príjemné prostredie a rodinná atmosféra.

6. ŠPIČKOVÉ SERVISNÉ ZÁZEMIE

Profesionálny personál a operatívny prístup

Pre väčší komfort zákazníkov a kratšie vzdialenosti má Subaru na Slovensku 11 servisných bodov, teda viac ako predajných miest. Vzhľadom na unikátnosť technických riešení značka výrazne investuje do know-how, technológií a školení personálu, od prijímacích technikov cez diagnostikov až po servisných mechanikov. Motory Boxer či konštrukčné prvky pohonu AWD sa za kvalitnú servisnú starostlivosť vyškolenými mechanikmi odmenia dlhými rokmi bezproblémového fungovania, treba však vždy dodržať úkony predpísané výrobcom, s čím býva v neautorizovaných servisoch problém. Výrazným benefitom je personálna stabilita: Subaru servisujú ľudia, ktorí sú so značkou dlho, poznajú jej aktuálne i staršie modely do detailov a dokážu presne diagnostikovať prípadný problém, čo vždy znamená úsporu nákladov i času pri jeho odstránení. Na vozidlá, ktorých údržba sa realizuje v autorizovaných servisoch, poskytuje značka trojročnú záruku mobility bez obmedzenia najazdených kilometrov.

7. PREDĹŽENÁ ZÁRUKA PRE ZÁKAZNÍKOV

Bez starostí ďalšie dva roky

Subaru verí kvalite svojich automobilov. Má na to pádny dôvod: podľa štatistík či renomovaných prieskumných agentúr ako J.D. Power patria Subaru medzi vozidlá s najmenšou poruchovosťou a najdlhšou životnosťou, o čom svedčí aj titul značky s najspokojnejšími majiteľmi v Nemecku. V ďalších štatistikách, mapujúcich poruchovosť vozidiel podľa veku, sa vozidlá Subaru pravidelne umiestňujú na popredných priečkach medzi automobilmi s najnižším počtom návštev servisu či najmenej poruchami pri technických kontrolách. Štandardná záruka výrobcu, poskytovaná na automobily Subaru, je na obdobie troch rokov. Zákazník však má možnosť predĺžiť si ju na päť rokov a následne po skončení ešte o ďalšie dva roky navyše. Predĺžená záruka má široký rozsah a pokrýva prakticky rovnaké portfólio ako základná fabrická garancia. Záruka sa navyše vzťahuje na vozidlo, nie na majiteľa, takže fakt, že je vozidlo v záruke, zaváži aj pri jeho ďalšom predaji.

8. CENOVÁ DOSTUPNOSŤ MODELOV A FLEXIBILNÉ FINANCOVANIE

Ušité na mieru pre vaše možnosti

Vozidlá Subaru ešte nikdy neboli také dostupné. Prémiová japonská značka prispôsobila výbavy vozidiel a najmä ich ceny požiadavkám náročných slovenských zákazníkov. Najväčší svetový výrobca áut s pohonom 4x4 prišiel s novým, atraktívnym cenníkom zároveň s uvedením zásadných noviniek: novej generácie vlajkovej lode, crossoveru Outback, a inovovaného modelu Forester pre modelový rok 2015. Napriek výraznému zníženiu cien si Subaru zachovalo svoju konkurenčnú výhodu: vysokú úroveň výbavy v cene vozidla a sériový pohon všetkých kolies. Ďalším benefitom je ponuka značkového financovania na úver či leasing prostredníctvom financujúcej spoločnosti. Zákazník si môže vybrať finančný model podľa jeho aktuálnych finančných či účtovných potrieb, pričom spolu s financovaním získa i zvýhodnené sadzby poistenia. Populárnym produktom sú tretinky bez navýšenia, ale i financovanie nastavené presne podľa individuálnych požiadaviek klienta. A netreba nikam chodiť - financovanie i poistenie vybaví zákazník priamo u autorizovaných predajcov Subaru.

9. ATRAKTÍVNA ZOSTATKOVÁ HODNOTA

Vozidlá Subaru si dlhodobo držia svoju cenu

Automobily Subaru sú vyhľadávaným artiklom na trhu jazdených vozidiel. Vzhľadom na spoľahlivosť a životnosť majú rýchlu likviditu a bleskovo si nájdu nového majiteľa. Výrazným plusom je ich vysoká zostatková hodnota – cena ktoréhokoľvek Subaru s vekom klesá pomalšie ako pri iných výrobcoch. Majiteľ teda šetrí dvakrát – paradoxne na cene auta stratí menej, ako by to bolo pri inej, aj lacnejšej značke, a auto rýchlo predá, takže ho od momentu rozhodnutia o odpredaji neťažia platby napríklad za poistenie či iné administratívne úkony (STK) v čase, kým by si iné auto ešte len hľadalo svojho budúceho majiteľa. Práve v momente predaja sa ukáže výhodnosť absolvovania predpísanej údržby v autorizovaných servisoch Subaru. Transparentná servisná história tiež zvyšuje zostatkovú hodnotu, to isté platí aj o predĺženej záruke.

10. SUBARU KOMUNITA

Jazdenie je vášeň

Subaru je klub. Subaristi sa za volantom zdravia, medzi majiteľmi Subaru vládne veľmi silná príbuznosť a takisto lojalita k značke a k jej hodnotám. Pri cestovaní v Subaru, či už po Slovensku alebo inde v Európe či vo svete, určite zaregistrujete, keď vám niekto zakýva a pritom ho osobne nepoznáte. Takýto pocit spolupatričnosti na cestách majitelia iných značiek áut nepoznajú. Technické a konštrukčné osobitosti Subaru, ale aj faktor aktívneho životného štýlu, spájajú majiteľov áut, ktorí si majú čo povedať nielen pri náhodných stretnutiach na cestách, ale i tých plánovaných. Subaru žije klubovými aktivitami, zrazmi, stretnutiami, jazdami či inými podujatiami vo svete i na Slovensku. A ak sa vydáte na expedíciu do exotických krajín, alebo len na cestu za povinnosťami alebo na dovolenku, buďte si istí, že vás komunita Subaru vytiahne z prípadných problémov.

Bezpečnosť
Bezpečnosť
Boxer
Boxer

Komentáre

avatar
taxi ~ 01.12.2017 12:18

Bod 5 a 6 by som vysoko individuálne komentoval, nepaušalizoval...ostatné je OK. smile

avatar
adoo ~ 30.11.2017 14:05

Od 1.aprila 2017 sa Fuji Heavy Industries oficialne vola Subaru Corporation smile

avatar
fluider ~ 30.11.2017 12:18

Transparentná servisná história? S papierovou servisnou knižkou? Alebo si Subaru servis robí vlastnú kópiu záznamu z papierovej servisnej knižky?

avatar
Gregor ~ 30.11.2017 9:55

smilesmilesmilesmilesmile