Čo to je "VDC" v novom Subaru Ascent a prečo to rodiny chcú

Autor: Hroch / Dátum: 23.01.2018

Úplne nové Subaru Ascent používa technológiu s názvom VDC. Čo to je a prečo to rodiny chcú?

Odkedy bolo v Los Angeles predstavené nové Subaru Ascent, boli si ho pozrieť mnohé rodiny. Subaru sa sústredilo najmä na bezpečnosť a Ascent ponúka o niečo viac ako ostatní konkurenti v rovnakej kategórii, pretože štandardne ponúka pohon štyroch kolies, ktorý obsahuje menej známu technológiu s názvom VDC. Tri slová, ktoré objasňujú, prečo sa o to zaujímajú práve rodiny.

Subaru Corporation začalo pred 100 rokmi ako výrobca lietadiel a dodnes sú súčasťou leteckého priemyslu. A práve tu vznikol ich systém VDC (Vehicle Dynamic Control). Systém, pôvodne vyvinutý pre letecký priemysel, sa stane v novom Ascente štandardom. Prvý krát bol predstavený ako príslušenstvo v roku 2001, a od roku 2009 sa stal štandardnou výbavou všetkých Subaru.

Ako VDC pracuje?

V krátkosti, VDC zabraňuje šmyku. VDC využíva senzory, ktoré dávajú Ascentu presne vedieť, kam má vozidlo ísť, a kam skutočne ide, a ubezpečí sa, že tieto dva smery sú rovnaké. Vy viete, kam v zákrute chcete ísť, ale podmienky na vozovke môžu spôsobiť, že kolesá sa pohybujú do strany a auto sa dostáva do priekopy. Ak sa toto deje, VDC zníži výkon motora a/alebo začne brzdiť, aby spomalilo konkrétne koleso tak, aby sa auto vrátilo do svojej stopy a prešlo zákrutou.

Balík technológií pomáha zabrániť šmykom a nehodám

Aj ďalšie technológie pracujú na tom, aby vás a vašu rodinu udržali v bezpečí. Nový Ascent využíva viacero rôznych technológií, ktoré zabraňujú šmykom a nehodám. Elektronická kontrola stability (ESC) vám pomáha udržať vozidlo pod kontrolou pri nedotáčaní alebo pretáčaní použitím pribrzďovania jednotlivých kolies, znížením výkonu motora a rozdelením krútiaceho momentu tak, aby vozidlo získalo stabilitu, a tým aj zlepšilo kontrolu jazdy.

Trakčný kontrolný systém (TCS) znižuje výkon motora, aby sa zabránilo kĺzaniu kolesa

TCS zariadenie proti preklzu (LSD) prenáša výkon z kolesa, ktoré preklzuje, na koleso, ktoré má záber, aby pomohlo zabezpečiť trakciu a kontrolu. Elektronická distribúcia brzdnej sily (EBD) je elektronicky kontrolovaný brzdný tlak na predné a zadné kolesá, a brzdný asistent je asistenčný systém, určený na minimalizovanie brzdných dráh v nebezpečných situáciách zabezpečením brzdnej sily na maximum.

Nové Subaru Ascent má pribalené VDC v štandarde, aby pomáhalo zabraňovať šmykom. Pozrite si v krátkom klipe, ako VDC pracuje.

https://youtu.be/VVhMcKmBhzU

Zdroj: www.torquenews.com

Komentáre

avatar
Gregor ~ 24.01.2018 19:54

smilesmilesmile