Nové Subaru Plug-in Hybrid bude čoskoro skutočnosťou

Autor: Hroch / Dátum: 22.02.2018

Subaru vyvíja úplne nové vozidlo plug-in hybrid s pohonom všetkých kolies s pomocou niekoľkých priateľov. Čo bude mať spoločné s Toyotou Prius Prime?

Subaru je jeden z najmenších globálnych výrobcov áut a aby mohli vyvinúť nový plug-in hybrid a plne elektrickú technológiu, tak to sami nedokážu. V reporte z Automotive News sa uvádza, že Subaru uvedie nový plug-in hybrid ešte tento rok, a plne elektrický model sa očakáva v priebehu roka 2021.

Nový plug-in hybrid s pohonom všetkých kolies bude postavený na existujúcej platforme Subaru, ktorú aktuálne používa. V článku sa uvádza, že model prichádza z Japonska, takže bude vyrábaný, tak ako XV alebo Forester, v závode Gunma v Japonsku.

Vedúci technického oddelenia Subaru, Takeshi Tachimori uvádza, že v plug-in hybride Subaru bude vyžitý systém z Toyoty Prius Prime. Toyota vlastní 16,5 percenta Subaru a preto je aj z obchodného hľadiska pre obe strany výhodné takéto riešenie. Subaru uvedie nový hybridný model v USA ešte tento rok a využije na to technológiu Toyoty. "Pre náš plug-in hybrid sme použili technológiu Toyoty v takom rozsahu, ako to bolo možné" dodáva Tachimori.

Subaru je dravo nezávislé

Do dnešného dňa nemá Subaru plne elektrické vozidlo alebo plug-in hybrid model v ponuke. Tachimori hovorí, že spolupráca s Toyotou, Mazdou, Suzuki, Daihatsu a Hino im pomôže s vývojom vlastného hybridného a elektrického modelu. Subaru však naďalej zostáva vlastnou značkou a nekopíruje Toyotu na 100 percent.

Subaru má vlastný projekt elektrifikácie, využije síce technológiu Toyoty Prius Prime, ale zároveň bude používať vlastné boxer motory. Motor boxer je jadrom hodnoty Subaru a neplánujú to meniť.

Technológia Prius Prime

Tachimori hovorí, že nový plug-in hybrid, predstavený tento rok, sa dostane len na americký trh, aby splnil kalifornské podmienky áut s nulovými emisiami. Aby sme si vedeli predstaviť, s čím Subaru plánuje prísť, pozrime sa na efektivitu Prius Prime. Dosahuje elektrickú účinnosť na úrovni 133MPGe (miles per galon), celkový dojazd 640 míľ a kombinovanú spotrebu 54mpg. Toyota uvádza, že prichádza s dojazdom 25 míľ v čiste elektrickom móde. Prius Prime môže byť nabíjaný z bežnej domácej zásuvky a nabije sa úplne za menej ako 5 hodín a 30 minút.

Ďalším krokom bude plug-in hybrid model postavený na existujúcom modelovom rade, ako je XV alebo Forester, a bude predstavený neskôr tento rok. Plne elektrický model je práve vo vývoji a bude dokončený v roku 2021.Tachimori uviedol, že Subaru vyslalo päť inžinierov, ktorí budú pracovať na spoločnom projekte novovytvorenej automobilovej aliacie.

Zdroj: www.torquenews.com