Ako sa zo Subaru WRX STI stala ikona

Autor: miloxko / Dátum: 19.04.2018

Model 2018 Subaru WRX STI je kultový stroj po celom svete. Ako to všetko začalo?

Fanúšikovia výkonných áut môžu poďakovať Impreze compact ako autu, ktoré spustilo výrobu výkonných Subaru WRX a WRX STI japonskej automobilky. Môžu tiež poďakovať Novému Zélandu za hosťovanie Majstrovstiev sveta v rally, kde pred 25 rokmi v roku 1993 Colin McRae, Subaru a Prodrive zabezpečili svoje debutové víťazstvá na Majstrovstvách sveta v rally na Novom Zélande. To vydláždilo cestu pre novú Imprezu, ktorá debutovala aj na ďalšom preteku.

Legendárny Colin McRae o dva roky neskôr získal v roku 1995 dvojitý titul, ktorým vyhral Šampionát majstrov aj výrobcov v Impreze a Subaru získalo v rokoch 1996 a 1997 tri po sebe nasledujúce svetové tituly. Subaru potom vyrobilo ich prvé výkonné auto v roku 1998, bola ňou limitovaná verzia Impreza 22B STI. Nasledovalo to s prvým "S" modelom - Impreza S201 STI.

STi2

Aj na Novom Zélande získali Kenneth Eriksson a Stefan Parmander v auguste 1997 Rally Nového Zélandu v Impreze. Bolo to prvýkrát, čo túto udalosť vyhralo vozidlo World Rally Car. V Subaru Tecnica International (STI), nový partner pre motorové športy Subaru, ambiciózne vyrobili ďalšie špeciálne vozidlá Subaru a dali svetu Imprezu S203 a následne sériu Tuned by STI, čím pripravil cestu pre sériu "tS" (tuned by STI).

Ďalej prichádza séria "R", ktorá mala športovejší "tvrdý štýl" a STI naďalej preniesla svoje poznatky a technológie v oblasti motoršportu do nových športových vozidiel značky Subaru. Subaru rozhodolo, že potrebuje vozidlo s výkonom aj vo výrobe a uvedlo Imprezu WRX (World Rally eXperimental), čo bolo meno auta, ktorý vzišiel zo spolupráce medzi britským závodným tímom Prodrive a Subaru v deväťdesiatych rokoch minulého storočia.

STi3

Úplne nová Impreza WRX v roku 2002 bola jedným z najhorúcejších automobilov na automobilovej scéne, keď prišiela v roku 2001 do USA. V prvých dvoch týždňoch jej predaja v USA sa predalo približne 2000 kusov WRX a boli to preteky o úspech tohto výkonného auta. Predaje boli také veľké, že Subaru začalo prepravovať takmer všetky japonské továrne WRXs do USA v júni, júli a auguste 2001.

Subaru dodávalo prvý výkonový model Impreza WRX STI s 2,5-litrovým turbomotorom s výkonom 305 koní a veľkým krídlom. Vďaka spusteniu štvrtej generácie modelu 2015 WRX STI Subaru opustilo pomenovanie Impreza od STI a nový model sa oddelil od línie Impreza. V súčasnej dobe sa STI podieľa na raste Subaru a dáva nadšencom výkonnosti neustále sa vyvíjajúci vysokovýkonný sedan Subaru WRX STI 2018.

STi4

Fanúšikovia výkonnosti môžu poďakovať Colinovi McRaeovi, Impreze compact, Prodrive-u a Novému Zélandu za výkonne vyladené STI. Vyladený model 2018 WRX STI je dnes kultovým strojom, ktorý je ikonou.

Zdroj: www.torquenews.com