Aj Subaru má hybrid. Model XV Hybrid začnú predávať v Amerike

Autor: hybco / Dátum: 04.04.2013

Subaru na autosalóne v New Yorku ukázalo verejnosti svoj prvý hybridný model, postavený na báze SUV modelu XV.

Srdcom pohonnej jednotky nového Subaru XV Crosstrek Hybrid je dvojlitrový plochý štvorvalec spaľujúci benzín, so zníženým vnútorným trením, ktorý produkuje 110 kW (150 k) a 200 Nm krútiaceho momentu.

Spaľovaciemu agregátu asistuje elektromotor na 100 V s celkovým výkonom 10 kW (13,5 k) a krútiacim momentom 65 Nm. Ako zdroj elektrickej energie slúžia „nickel-metal hydride“ batérie s kapacitou 13,5 kWh. Štandardom sa stala bezstupňová prevodovka Lineartronic CVT rovnako ako symetrický pohon všetkých štyroch kolies.

Oproti štandardnému modelu XV je hybrid ťažší o 136 kg. Riadenie a odpruženie hybridnej verzie upravili v Subaru tak, aby sa vyššia pohotovostná hmotnosť nepodpísala pod zhoršené ovládanie auta. Napriek umiestneniu batérií pod podlahu, z časti do priestoru pre batožinu je objem kufra po sklopení operadiel druhého radu sedadiel menší len o 48 litrov (1 421 litrov).

Hybridný model umožňuje aj prevádzku v čisto elektrickom režime – tzv. full hybrid. Samozrejmosťou je rekuperácia elektrickej energie pri brzdení a systém stop-štart.

Po svojom debute na autosalóne v NewYorku sa do predaja dostane najprv v Spojených Štátoch. Či sa vozidlo objaví aj v našich končinách, to zatiaľ nevieme.

Originálny článok sme umiestnili so súhlasom redakcie auto.sme.sk