Bezpečnostný systém Subaru vidí viac a vo farbe.

Autor: hybco / Dátum: 04.10.2013

Nová generácia systému EyeSight využíva stereo kameru a spolupracuje s ostatnými systémami vozidla. Rozozná červenú a automobil zastaví.

Vo vozidlách Subaru sa už čoskoro objaví vylepšená verzia monitorovacieho bezpečnostného systému EyeSight. Základom je kamera, ktorá je v novej verzii systému spojená s ďalšími bezpečnostnými prvkami ako je aktívny dištančný radar alebo systém pre kontrolu neželaného opustenia jazdného pruhu.

Cieľom je znížiť zaťaženie vodiča a zamedziť zrážke s inými účastníkmi premávky. Základom novej generácie systému je stereo kamera s výrazne zvýšeným rozlíšením a schopnosťou presnejšieho rozpoznávania objektov. Systém je schopný rozpoznať farby, vidí ďalej a uhol viditeľnosti kamery bol zvýšený o približne 40%. Vďaka farebnej viditeľnosti EyeSight dokáže zistiť rozsvietené brzdové svetlá vpredu idúceho vozidla, alebo červenú na semafore. EyeSight v spojení s adaptívnym tempomatom je schopný spoľahlivo spomaliť alebo zastaviť vozidlo, ak vodič nereaguje na výstražné signály.

Systém rozlišuje nie len jazdné pruhy a vozidlá, ale aj motocykle, skútre, bicykle a chodcov. V automobiloch Subaru bude novinkou aj vylepšený systém pre kontrolu opustenia jazdného pruhu, ktorý bude schopný sám korigovať smer podobne, ako to už robia vozidlá koncernu Volkswagen Group.

Klasický Lane Assist bol doplnený aj o jeho ďalší stupeň – „Lane Departure Prevention Assist“, ktorý zasiahne do riadenia v prípade, že vozidlo neočakávane opúšťa vozovku. Tak ako ďalší výrobcovia vozidiel aj zástupcovia značky Subaru si myslia, že najlepším riešením na redukciu zranených po dopravných nehodách je autonómne riadenie vozidiel. Vylepšený systém EyeSight by sa mal v nových vozidlách Subaru objaviť už v budúcom roku.

Originálny článok sme umiestnili so súhlasom redakcie auto.sme.sk