Diskusné fórum

Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

Autor Správy

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

whisky - planujes do tejto temy aj vlozit prispevok s otazkou, ci ju mozem zmazat ako nepotrebnu? smile

12.03.2012 11:52

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

Zdravím páni (a dámy, ak sem nejaké chodia smile ). Pred nedávnom (v decembri) som kúpou nového Outback-u 2.0 D MT rozširil vaše kruhy. Samozrejme som sa tešil (a stále teším) ako malé dieťa novej hračke. Som veľmi rád, že existuje takéto fórum/stránka. Určite pomôže mnohým, hlavne v motoroch sa menej vyznajúcim užívateľom, ku ktorým sa radím aj ja. Takže informácie odtiaľto budem hlavne nasávať a menej (skôr vôbec) prispievať odbornými radami. Toľko zdvorilostný úvod smile . Na moje (nemilé) prekvapenie však prišli už dosť skoro prvé nepríjemné skúsenosti. Cca po 1500 km sa začali z motora pri akcelerácii (výlučne pri akcelerácii) ozývať dosť nepríjemné, kovovo-zvonivé zvuky, bez ohľadu na to, či je motor studený alebo zahriaty na prev. teplotu. Pri zahriatom motore sú ale zvuky o niečo menej počuteľné, pri jazde konštantnou rýchlosťou ide motor v pohode, bez oných zvonivých zvukov. Predpokladal som, že ide o zábeh motora a zvuky časom zmiznú. Pri cca 5000 km mi zasvietila kontrolka hladiny oleja. Po doplnení cca 0,5 l oleja zvonivé zvuky, na moje, tentokrát milé prekvapenie prestali. Moja radosť však trvala krátko. Po prejdení cca 100-150 km sa všetko vrátilo do pôvodných koľají. Dodnes (po najazdení cca 7500 km) zvuky nezmizli, naopak, k divným kovovým zvukom sa pridalo ešte divnejšie klepanie z motora pri pomalej jazde, jemne stlačenom plyne (pomalý rozbeh), pri otáčkach cca 1700-1800. Klepanie je však iba dočasné, kým sa motor nezahreje, t.z. cca prvé 3 - 4 km jazdy, podľa vonk. teploty. Tak teraz neviem. Aj keď motorom veľmi nerozumiem, spomínané zvuky a klepanie asi nie sú pri novom aute celkom normálne. Hlavne keď to porovnám s mojim predošlým autom (Renault Laguna 1.9 D), ktoré po motorickej stránke šlapalo od novoty bez problémov. Ale všeobecne, odhliadnuc od značky, predpokladal som a predpokladám, že nové auto by malo šlapať hladko. Asi som už naivný . Hlavne som sa spoliehal, že keď bol "francúz" v pohode, ešte lepšie a hlavne dlhšie na tom bude "japončík" v pohode. To neznamená, že kúpu ľutujem. Iba som akosik zneistel. Dík za každú radu, poznatok skúsenosť.

12.03.2012 12:18

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

Sorry, george36. Trochu mi to trvalo, napísať môj román smile Ale snažil som sa popísať môj dotaz/problém čo najpresnejšie.

12.03.2012 12:20
555
avatar

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

V momente b som isiel reklamovat do autorizovaneho servisu. Klepanie a taka spotreba oleja na tie km, to moze byt mechanicka zavada, ktora skonci vymenou motora. A nehovor, ze to trva dlhsie, proste klepe, zozralo olej, ktory si doliala a zase je to zle a nech to riesia.

Paradoxne z dieslov su na tom statisticky horsie Forestre. Outbacky su prevazne drziaky.

12.03.2012 12:28

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

To 555 : Ved toto som aj chcel urobiť. A iné mi asi ani nezostáva. Len som chcel počuť/čítať nejaký názor odborníka/kov. A návštevy autoriz. servisu sa aj tak trochu bojím. Lebo, aby som upresnil môj pôvodný koment : kvôli tej kontrolke oleja som bol tiež v servise ( súčasne to je aj predajca, ktorý mi auto predal, v BA ). Kontrolka totiž jeden deň svietila, druhý deň nie a na tretí deň znovu svietila. Samozrejme, aj keď nie som motorový guru, som ako prvé skontroloval hladinu oleja a vôbec sa mi nejavilo, že by olej chýbal, bol asi tak 2 mm pod možným maximom, čo sa mi zdalo zanedbateľné. Tak som pekne na ten tretí deň naklusal do servisu, že o čo ide !? Nechcem nikoho urážať, ale prišiel chlapec (vyzeral ako keby pred pár dňami ukončil školu, ale môžem sa mýliť), vytiahol tú tyčku na kontrolu hladiny, zahlásil, že olej predsa len chýba, išiel sa s kolegami dovnútra poradiť (!!!), či tam môže naliať olej, ktorý som mu dal (lebo som ho pre istotu predtým kúpil, tuším CASTROL 5W30, pozrel som si predtým v knihe, aký treba), dolial cca 0,5 l, vybral a znovu zasunul niektorú poistku a bolo po paráde. To by som ešte zvládol, lebo, ako som po opustení servisu zistil, auto zrazu prestalo vydávať tie divné kovovo-zvonivé zvuky (aj keď som tam kvôli nim nebol, ale reku, tie teda asi tiež súviseli s olejom), tak som si povedal, že tie 2 mm oleja mu asi predsa len chýbalo (aj keď kontrolka si svietila ako chcela). Pri tej príležitosti som mu spomenul aj divné zvonivé zvuky pri akcelerácii (ešte som netušil, že doliatim oleja dočasne ustanú) a svojou odpoveďou ma dostal do smútku. Oznámil mi, že to budú zrejme nejaké kamienky, ktoré sa dostali na nejaký plech niekde pod motorom alebo tam niekde. Potom už som nenašiel odvahu sa ho ďalej pýtať na odborné veci. Možno vyzerám ako blondína smile (blondínky, PREPÁČTE).

Ale žiaľ, iné mi nezostáva. Keď už sa k tím zvukom pridal aj ten klepot, snáď to už nebudú "len" hrkotavé kamienky smile .

Ešte by som vás poprosil o názor : Dostalo sa mi do ušú, že je vhodné pri novom aute (asi nielen Subaru), nečakať na výmenu oleja na predpísaných (v mojom prípade) 15000 km, ale vymeniť ho prvýkrát už pri 5000 km. Je to dobré ? Vhodné ? Alebo nebodaj potrebné ?

Dík za echo.

12.03.2012 14:03

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

ahoj Whisky

v prvom rade vitaj u nas! sice ta k nam priviedol problem na tvojom aute (co ma vobec netesi) ,ale aj tak som rad,ze si nas nasiel.<br> zacnem -ako inak- od konca smile :<br> 1.Nemusis to nejako prehanat s vymenou oleja pred predpisanym limitom. kupil si si kachle, takze nie si zavodnik a teda staci sa len pridrziavat toho,co ti hovori manual. keby si mal benzin a jazdis (po zabehu samozrejme) trochu viac na hrane,tak by som to chapal - sam menim na festerovi olej po 10000km (namiesto 15000km).<br> 2. Nikdy nedoveruj "odbornemu" servisu. su to ludia ako vsade na slovensku ,takze ... bud dost tvrdy zakaznik a nenechaj sa oblbnut. kovove zvuky ci strata oleja rozhodnie NIE SU normalnym javom pri akomkolvek motore. navyse mame dost neblahe skusenosti z nasimi predajcami (cest vynimkam) ,takze je potrebna o to vyssia opatrnost z tvojej strany.<br> ak by bol akykolvek problem z neochotou v servise resp. z cudnym spravanim ,ozvi sa a daj nam vediet tu na fore. vieme ta podporit dost ucinnym sposobom!

vela stastia smile

12.03.2012 14:37
555
avatar

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

Na prevadzku diesla ti odpovedia ini, ja som skor na upravy toho motora.

K servisu. Z ciste preventivnych dovodov by som chcel mat zaznam z kazdeho navstivenia servisu pri takej anomalii. 2mm pod max nie je tragedia. Vsetky diesle zeru a bez ohladu na znacku. Podla mna je to dane koncepciou motora pre toto palivo. Problem je, ked zere a klepe. Ak sa nemylim, Mikona pouziva Motul 0w30 co je velmi dobry olej. Koli aditivam v oleji by som ho nekombinoval s Castrolom, ale si dokupil ten, co tam je.

Kamienky. Ak su tam kamienky, tak to musi klepkat pri jazde cez nerovnosti, pripadne pri pridani plynu na mieste. Alebo aspon zniet podobne. Fyzika nefunguje tak, ze kamienky maju nainstalovany soft na citanie dat cez OBDII konektor a vedia, ze teraz zrychlujes a iba vtedy zacnu radostne skakat. Uplne pokojne mozes vychadzat z dvoch alternativ a pytat sa, kym nedostanes odpoved, ktora sa ti zda logicka. 1. zakaznik je debil a v tom pripade nemas co stratit, maximalne dokazes, ze to oznacenie si zasluzi sam. 2. zakaznik nevie a nepozna a povazuje to za normalne a aj tak odpoveda.

12.03.2012 14:43

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

whisky, divne zvuky z motora nie su v poriadku a na to mas v novom aute zaruku, aby si to isiel reklamovat ... pokial ta odpovedou neuspokoja v jednom servise, chod do dalsieho - zaruka plati v ramci EU kdekolvek a ver, ze rozdiely medzi servismi a fundovanostou ich pracovnikov su obrovske smile

he he, som si spomenul na mojho stareho citroena xantiu pred rokmi, ked som bol v servise s tym, ze sa mi nezda klepot ventilov v motore ... a technik mi blahosklonne oznamil, ze co cakam, ze nemam ferrari smilesmilesmile ... debil, samozrejme to skoncilo tym, ze som za par tyzdnov skoncil nepojazdnym autom, nasratou zenou a revucim deckom niekde pri ruzomberku a ked ma odtiahli do servisu, tak sa zistilo, ze je problem v cerpadle a je slaby tlak oleja - takze mi par tyzdnov/mesiacov zle premazavalo motor smilesmilesmile to len na margo toho, aby si sa nedal odbit v servise nejakymi argumentami a minimalne si ich nechal overit v inom servise, pokial sa ti nezdaju

12.03.2012 14:56

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

whisky takúto abnormálnu spotreba oleja u diesla mal jeden užívatel z čiech, navyše tesne po kúpe chipnuté údajne autorizákom v DE. Neviem ako si sa k tomu autu správal od novoty, to si neprezradil. Ale určite reklamácia, nakolko ti pár krát svietila kontrolka mazania, tak to pre motor nebolo najlepšie... Ja by som tam bol naklusaný hned prvý krát, žiadne dolievanie oleja, k tomu by som sa ani nepriznal, len by som im "ohlásil" že to žere olej, čo si zistil len tak pri preventívnej kontrole

12.03.2012 15:09

Re: Nepríjemný zvuk motora na novom Outback-u

Díky chlopy za reakcie. Veľmi si ich cením. Pôjdem teda k predajcovi=servis a uvidím, ako dopadnem. Určite sa ozvem.

To Brano: Neboj smile, nepriviedol ma k vám problém s autom. Aj keď to určite tak vyzerá. Sledujem túto stránku už dlhšie. Odkedy som kúpil Subaru, prečítal som na tomto fóre (a aj kade-tade inde) fšecko možné-nemožné. Snáď to poznáš: dieťa, nová hračka, skúmanie zo všetkých strán, najradšej s ňou spí smile, ... Pre mňa je to rovnaké. A čo ma najviac "serie", že motorom rozumiem dosť málo, takmer vôbec. Tak sa do tejto problematiky chcem/snažím zažrať ako sa len dá. Takže vás asi (určite smile ) nijako neobohatím novými vedomosťami. Som tu ako klasický "vysávač", ale aj taký musia byť smile smile. Možno aj moje otázky, resp. vaše odpovede pomôžu iným, ktorý sú na tom rovnako ako ja. Nie že by som predtým autá nemal, ale akosik mi netrhali žily a bol som klasický komzument. Ale zato (snáď) rozumiem niečomu inému smile .

To 555: Informáciu od servisáka o tých kamienkoch som bral ako zlý vtip. Tak zle som zase na tom nie, že by som nerozoznal zvuk kamienkov na plechu a kovovo-zvonivý zvuk motora. Len keď zbadám (ako v prípade so servisákom), že niekto si myslí, že som už úplný blb, asertivita ide až brutálne rýchlo bokom a niekedy toho neskôr až ľutujem. Ale s ním som sa udržal a radšej som odišiel.

To Ivanko: K autu sa správam (aspoň myslím a dúfam smile ) celkom normálne. Nie som žiadny pretekár a ani šetrič nafty. Povedal/napísal by som - klasický priemer. Auto samozrejme chipnuté nie je, kvôli záruke. Aj keď nad tým uvažujem.

12.03.2012 16:15
Posledné príspevky
Re: How to grow your ecommerce store by selecting a right ecommerce store development agency? 19.04.2024  davidnoel
Re: Hrdza 14.04.2024  Ivanko
Re: Hrdza 14.04.2024  Sifon
Re: montovana hala zateplena 11.04.2024  Ivanko

Posledné články

  • Prajeme všetkým subaristom úspěšný rok 2024 a veľa šťastných kilometrov

    Autor: hybco
    Dátum: 01.01.2024

  • História SUBARU - Druhá dekáda tretieho tisícročia

    Autor: miloxko
    Dátum: 27.12.2018

  • História SUBARU - Druhá polovica prvej dekády 2000

    Autor: miloxko
    Dátum: 04.10.2018

Štatistiky
Používatelia: 3392
Členovia OZ: 27
Autá: 1244
Inzeráty: 2007
Témy fóra: 1859
Príspevky fóra: 26181
Články: 150
Zrazy: 101