Diskusné fórum

Tempomat

Autor Správy

Re: Tempomat

Chcel by som sa podeliť o moje pozorovanie. Ak v priebehu jazdy na tempomat musím ubrať plyn, zruším na tempomate nastavenú rýchlosť. Pri obnovení rychlosti na tempomate je akcelerácia auta výrazná. Omnoho výraznejšia ako keď pridám plyn nohou. Podobné pozorovanie mi potvrdil kolega na Mitsubishi. Pozorovali ste niekto niečo podobné? Má imprezu diesel rok 2010.

23.04.2012 16:53

no tak na toto ti mozem povedat svoju skusenost (na H6 otasovi), ktoru som si vsimol uz niekolkokrat ... pokial rozdiel v rychlostiach nie je velky (napr. zo 130 spomalim na 115) tak po obnoveni tempomatu si to automat hodi do stvorky - niekedy ani to nie - a pekne pomalicky plynulo zrychluje - sam by som to lepsie neurobil smile

avsak akonahle spomalim na viac (napr. z 130 na 80-90) tak po obnove jak magor si to hodi do trojky ak nie do dvojky a ide sa pretekat smile

takze som sa uz naucil ze pri vyraznejsom pribrzdeni potom chvilu plynule zrychlujem pod plynom a az ked sa blizim k navolenej rychlosti, tak kliknem na tempomate na obnovu smile

23.04.2012 21:04

Dík. Mňa by skorej zaujímalo ako spraviť, že aj keď ja pridám plyn aby bola reakcia taká istá tzn. prudká. Aj keď som hodne pridal tak sa to s tempomatom nedalo porovnať. Ako keby tam bol nejaký ekológ smilea hovoril tak toto vážený teda niesmile takto môže akcelerovať iba tempomatsmile, lebo ten má povolené sr.ť na ekológiu.smile

23.04.2012 21:18

hehe, tak na to by tiez bolo vysvetlenie (nieco podobne som zazival na dizlovom citroene c5, ktory nebol ziadny trhac asfaltu - a presne na tempomate sa mi zdalo, ze taha lepsie)

ci budete so mnou suhlasit alebo nie, tak si myslim, ze sa jedna o subjektivny pocit ... ked tlacis na pedal, tak sa podvedome silou tlacenia prisposobujes na zrychlenie, lebo to ocakavas ... ked zrychluje tempomat, ide to bez tvojho podvedomia, tak sa ti zda, ze ta zatlaci do sedacky smile

urob jednoduchy pokus, aby som len nefilozofoval: zober ineho sofera, sadni si na miesto spolujazdca a nech on z rovnakej rychlosti zrychli na tempomate a aj bez neho - a mozes porovnavat (pochopitelne predpokladam, ze sa bavime o zrychlovani napr. pri zaradenej 5ke bez manualneho radenia, kedze tempomat si asi podradit nevie smile)

23.04.2012 22:01

Ten pokus urobit mozes,ked sa Ti chce, ale bude to tak ako hybco pisesmile

23.04.2012 23:13

Mne síce tempomat teraz nefunguje, ale môžem potvrdiť, že znovu aktivovaním pôvodne nastavenej rýchlosti auto akceleruje určite lepšie ako keby som ja dupol podlahu, nechápem ako je to možné ale je to tak... smile

23.04.2012 23:29

No ja som uz vyskual tempomat vo viacerych autach a musim povedat, ze je to +- rovnake. A ten pocit nenormalneho zrychlovania je fakt iba subjektivny pocit.smile

24.04.2012 08:36
MKo

Aj podla mna sa jedna o subjektivny pocit, clovek nema nohu na plyne a tak neocakava zrychlovanie. Skusim nieco cestou domov, zmeram zrychlenie pri roznych rezimoch. Dam vediet vysledok

24.04.2012 10:30

Mna u tempomatu trocha hneva to, ze si niekedy robi co sa mu zachce. Ked napr. pridava do kopca, tak radi rychlosti hore/dole ako bez nejakej logiky. Chvilu ide vyhodit motor, potom to zas klesne uplne zbytocne na nizke otacky a takto sa to opakuje dokola. Je to hlavne pri rezime "S", no ked prepnem na "I", chova sa to normalne. Preto radsej akcelerujem klasicky mojou nozkou a az potom zapinam tempomat.

24.04.2012 11:32
MKo

Skúsil som zmerať správanie sa tempomatu. Javí sa to ako otáčkový regulátor, sledujúci nárast otáčok po rampe. Vyskúšal som to na diaľnici na 4ke až 6ke pri požadovanej rýchlosti cca 120km/h. Potom som skúsil zrýchliť na 4ke na plný plyn a je tam vidieť rozdiel. Podľa mňa, ten pocit vyššieho zrýchľovania je len subjektívny pocit.

Správanie sa tempomatu na diaľnici

Správanie sa tempomatu na diaľnici

02.05.2012 07:52
Posledné príspevky
Re: CVT prevodovka, vymena oleja? 10.12.2024  TARABASS
Re: Outback - otazky a rady pred kupou 29.10.2024  milan74mas
Re: Kde kúpiť Kamagru a aké sú skúsenosti? 29.10.2024  tokyo
Re: Outback - otazky a rady pred kupou 29.10.2024  Šikmý_Ok

Posledné články

• Stránky sú v rekonštrukcii

Autor: Rastislav80
    Dátum: 04.12.2024