Diskusné fórum

Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

Autor Správy

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

Cistite si auto (okolo motora) sami alebo si to davate vycistit? Nejake rady ako na to?

10.08.2013 10:34

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

Ahoj, dost ludi tu chvali Supermafrasol od firmy MAFRA. Ja to uz mam doma, len som si este nenasiel cas, ale cistil som tym uz kde-co a vsetko dobre, tak verim ze aj motorovy priestor bude na jednotku tiez. Celkom dost dobre to rozpusta aj musky a aj prach z diskov.

10.08.2013 13:42

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

Supermafrasol je skvely, ma vsestranne pouzitie. Otazka je skor: "Naozaj treba tu ochanu davat dole?" Chlapci z FHI to tam dali aby to prezilo cestu cez ocean, a pomohlo(ochranilo) v zime. Jest to nepyta, tak pokial to nenahradim volacim lepsim, radsej to tam necham.

13.08.2013 16:48

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

myslis ze po tych rokoch je tam este stale nejaky povlak od vyroby?

15.08.2013 11:01

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

nuz ja ak mam byt uprimny, tak som v zivote motor necistil a s wapkou by som sa tam bal aj nabehnut ... co slape a je zavisle od oleja, tak do toho zasadne nesaham (pripomina mi to scenku z nejakej holywoodskej komedie so stallonem, kde mu máti vycistila pistol a ten sa potom zasekol smile ... takze asi tak moj nazor smile

iba podotknem, ze aj napriek tomuto "spinavemu" pristupu som na ziadnom z doterajsich aut nemal vaznejsi problem a takisto na ziadnom aute (dokonca ani na citroenoch niekedy davno) mi napr. nikdy nezralo olej - co je pre dost ludi celkom bezna zalezitost smile

15.08.2013 20:56

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

Pocul som pribeh, ktory mal v jednej casti autorizovaneho servisneho technika utociaceho na motorovy priestor peugeotika vysokotlakym cisticom. Skoncilo to silnym protestom majitela spolu s reklamaciou a vymenou kapoty, kedze panacik wapkou zlikvidoval zvukovu/tepelnu izolaciu na kapote a okoli. Aj pre potencionalnych kupcou jazdeneho auta je cisty motor podozrivy... tazko sa identifikuje co bolo a co nebolo menene.

15.08.2013 21:06

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

Od narodenia si sa uz umyval vela krat a neuchoval si si oreginalne biologicke masti. Tak isto to je z motorom. Je neatraktivne pre mna vidiet umyte auto a po otvoreni motora uplna hroza. Potom to vyzera, ze to auto je uplne zanedbane. Mam 2007ku a neumyval som este motor odkedy ju mam novu, ale teraz na buduci tyzden sa chystam. Ako to urobim? Jednoducho.

  1. pod auto motora na travu natiahnem igelit
  2. rozrezem igelitove sacky a namotam tieto podlhovaste kusi igelitov tam kde by som chcel aby sa voda nedostala - jemne elektornicke casti motora.
  3. hadicou namocim motor a necham ho vlhky. (najlepsie v tieni okolo 08:00 pred super horucim letnym slnecnym dnom)
  4. nastriekam pripravok co rozpusti spinu, jemne oleje a necistory, ja pouzijem "simple green" ktoru som si doniesol zo statoch. Podla posudku znecistenia motora zriedim tuto zelenu tekutinu vo flaske z umelej hmoty. Mne bude treba 50/50, lebo moj motor nie je velmi spinavy. Mam najazdenych iba 20 000. Nastriekam jemnym popraskom cely motor a vsade v motorovom priestore - steny atd..necham reagovat 20-40 minut. Za taky cas vsetko uschne, ale reakcia pokracuje
  5. Po tych 20 -40 minutach vystriekam motor z obrovskym mnozstvom cistej vody.
  6. Vytlacim auto na slnko, odmotam "igetlitove obvezy" z elektronicko jemnych casti motora.
  7. Necham otvorenu kapotu na slnku az podkial nie je motor suchy.
  8. Karosarske casti v motorovom priestore (ako je vonkajsia farba auta) nalestim rucne. Najvatsia piplacka.

A to je asi tak vsetko. Robil som to desiatky krat s predoslimi autami a motory vyzerali ako nove. Nikdy som nemal problem nastartovat auto.

Da sa to aj z vapkou, ale ta je podla mna brutalne silna a nie je to najlepsie riesenie. Je to najrychlejsie riesenie ale z 5% nicenim povrchovych ploch kazdy krat.

  1. Igelit zo spodku auta necham vysusit a vyrutim ho do "popelnice"

Netreba sa ponahlat, nejaka dobra muzika, pivecko a za 4h poctievej prace mas motor ako keby auto si vytiahol zo salona.

Treba davat pozor na motorovej strane kapoty - jemne fabrikaty skoro ako latka. Aj to sa da umyt, vykefkovat a vystriekat len ako hovorim vsetko pomaly a pozorne.

Takato umyvacka motora moze byt ta najviditelnejsia praca ktoru urobis pocas celeho roku

Ak taketo cistenie zvladnes kazde leto budes udrziavat priestor motora cistucky a kazdy rok sa budes menej trapit.

Dalsi variant. To vsetko sa da aj zvladnut pocas jara alebo jesene ked vonku prsi, odmontovat kapotu a nech vsetko tam poriadne navlhne. Po trebars 5 hodinach tam napraskujes saponat a nechas poriadne reagovat. Potom vystriekas vodou - hadicou a nechas to v garazi uschnut do druheho dna. Ked mas pristup ku zduchovemu kompresoru, vystirekaj motor vzduchom a potom ho nechaj uschnut. Samozrejme opat pouzivas igelity na jemnych komponentoch.

Ziadna veda, ziadny technicy ale podstiva makacka s krasnym vysledkom. Hacik je ze aky saponat. Ja viem ze Simple Green funguje a urcite su aj lepsie pripravky o ktorych ja neviem, prosim napiste. Ja som popisal poctivy postup ktory donesie vysledky. Ospravedlnujem sa za roman ale inak to nejde.

20.08.2013 03:26
555
avatar

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

Konecne nie som sam so slohovymi ulohami na tomto fore smile. Da sa kratsie. Ak mas este stary voz, ktory sa robil na rally, vezmes wapku, vystriekas motor, nastriekas Turtle engine cleaner, opat vystriekas a neriesis citlive miesta. 15rokov to tak funguje, ono Suba volakedy dalo alternator hore, aby sa dalo brodit a konektory boli fakt vodotesne...

20.08.2013 08:51

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

Zdravim ja som umyval len raz nedavno pod kapotou igelitkami a foliami som zakryl baterku riadiacu jednotku a poistky a co sa dalo nastriekal som noname sprayom za 2€ neachal posobit a vystriekal hadicou zbytok handra a ides 2hod susenia s otvorenou kapotou hotovo auto ciste a startujuce nic svetoborne

20.08.2013 10:30

Re: Ako/kde cistit a osetrovat motor a valstne vsetko pod kapotou

tak teoreticky konektory na motore co sa tyka elektrriky by mali byt vodotesne... tieto motory slapu aj pod vodou kym sa do sania nedostane voda... takze obycajneho umyvania motora by som sa nebal...

20.08.2013 11:16
Posledné príspevky
Re: Ostatne modely - otazky a rady pred kupou 30.04.2024  sugmav
Re: Zaujimavá e-kniha 30.04.2024  sugmav
Re: PZP 26.04.2024  bibcabi
Re: Hrdza 23.04.2024  Ivanko

Posledné články

  • Prajeme všetkým subaristom úspěšný rok 2024 a veľa šťastných kilometrov

    Autor: hybco
    Dátum: 01.01.2024

  • História SUBARU - Druhá dekáda tretieho tisícročia

    Autor: miloxko
    Dátum: 27.12.2018

  • História SUBARU - Druhá polovica prvej dekády 2000

    Autor: miloxko
    Dátum: 04.10.2018

Štatistiky
Používatelia: 3397
Členovia OZ: 27
Autá: 1245
Inzeráty: 2007
Témy fóra: 1861
Príspevky fóra: 26192
Články: 150
Zrazy: 101